sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Guacamole eli avokadotahna

Kun päätin ruveta kiinnittämään enemmän huomiota ruokani terveellisyyteen, syötävien listalle hyvistä rasvoista erilaisten pähkinöiden ja kasviöljyjen rinnalle nousi avokado. Huomasin kuitenkin että avokadoon täytyy totutella, sillä tämä rasvainen hedelmä ei ole ihan tottumattomille makuhermoille helppo pala nieltäväksi. Juttelin asiasta erään ystäväni kanssa, joka teki radikaalin ruokareformin muutama vuosi sitten ja siirtyi makkarasta ja muusta epäterveellisestä kasvissyöntiin. Hänellekin avokadossa oli totuttelemista ja tulimme siihen tulokseen, että ainakin meille sen rasvainen koostumus oli outoa. Vieläkin me molemmat syömme avokadomme mieluiten guacamolena tai pirtelöissä, emmekä ihan raakana kuorestaan. Joten jos haluat totutella avokadoon sen terveysvaikutusten takia tai kaipaat muuten vain herkullista täytettä tortilloihin, fajitaksiin, tai lisuketta vaikkapa munakkaalle tai levitettä leivälle, niin tässäpä hyvä ohje! Olin kokeillut noin puolisen kymmentä eri reseptiä ennen kuin päädyin tähän, monenlaisia on olemassa, mm. sellaisia joissa käytetään myös tomaattia. Itse pidän tästä raikkaanvihreästä guacamolesta enemmän sekä näkönsä että makunsa puolesta - vaikka mielipiteitä on varmasti monia.

1 kypsä avokado
puolen sitruunan mehu tai yhden limen mehu
puolikas sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tippa tabascoa
sitruunapippuria



Kypsä avokado on hieman pehmeä kun sitä painaa. Veitsi uppoaa siihen helposti ja on helppo kiertää ympäri niin että avokaadon puolikkaat irtoavat toisistaan ja kivi jää jompaan kumpaan kiinni. Sisus on vaaleaa ja vihreää, sekä voimaista, joten se on helppo kovertaa lusikalla ja laittaa kulhoon. Lisää sitruunan mehu heti avokaadon koverretun hedelmälihan päälle, ettei se tummu.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Käytä mausteita makusi mukaan. Guacamole säilyy kannellisessa rasiassa jääkaapissa muutamia päiviä. (Itse olen käyttänyt sitä 5. päivänäkin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti